HANGLOOSE

Het gebouw

Wat is het?
JAP heeft altijd geprobeerd om jongeren die "out" staan in de maatschappij samen op stap te laten gaan met "normale" jongeren om hen zo van elkaar te laten leren. Ook met het project HangLoose wil JAP hierin slagen.
Adventure voor personen met een handicap, het is niet evident. Toch wil JAP met dit project, samen met de doelgroep, een mijlpaal realiseren in Vlaanderen. HangLoose is niet enkel uniek omdat het het eerste Vlaamse indoorparcours is voor personen met een handicap. Het is ook ook een multifunctionele ontmoetingsruimte waarin verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten om te sporten, samen te zijn, aan kunst te doen of samen te werken.

HangLoose kan gebruikt worden voor de volgende activiteiten:
- hoogteparcours met via feratta, ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers
- ontmoetings- en activiteitenruimte voor jeugd en senioren
- kunstenplatform
- vergaderruimte

Activiteiten

Black Box De Black Box is het vergader- en sanitaire gedeelte van HangLoose: het is een moderne doos die als het ware in het bestaande gebouw geschoven werd.

Deze ruimte vervult de volgende functies:
- vergaderruimte met keukentje
- materiaalruimte

Sanitaire ruimte:
1 douche- en WC-ruimte voor rolstoelgebruikers
1 omkleed- en doucheruimte voor heren
1 omkleed- en doucheruimte voor dames
2 WC's en 2 urinoirs

Adventure hoogteparcours
In de grote hal staat een heus hoogteparcours (4 meter boven de grond), waarbij je je van punt A naar punt B beweegt via allerlei touwbruggen. Alles is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en dit is erg uniek. Het hele traject is beveiligd zodat noch de deelnemer, noch de rolstoel kunnen vallen. Voor rolstoelgebruikers op de hoogte van het adventureparours te krijgen is er een speciaal hefsysteem onderworpen die door middel van contragewichten simpelweg door de deelnemers en begeleiders op de grond naar de juiste hoogte kan worden getrokken.

Klimmuur
Beginnend vanuit een kale muur werd er een fantastische klimmuur gebouwd. Een klimmuur, met oneindig veel mogelijkheden gericht op uitdagingen voor valide en invalide personen.
Via feratta
In de Kleine Hal is er de "ijzeren weg": via haken, stangen, kabels, krammen in de muur, klim je beveiligd naar de nok van de hal en ook terug.
Kunstforum
In het hele HANG LOOSE-project is ook ruimte, tijd en geld voorzien voor de realisatie van kunst. JAP sprak al verschillende jonge beloftevolle kunstenaars aan die in de FRAC-hal een forum krijgen om hun werken aan het grote publiek te laten zien.

Dankzij?

Het hoogteparcours voor personen met een handicap, de via ferrata en de klimmuur in de HangLoose-hal werden gerealiseerd door Mamm'out.  De ruwbouw van de Black Box is gerealiseerd met de medewerking van VDAB, afdeling Herentals en verschillende aannemers. Om heel dit unieke project mogelijk te maken, kreeg JAP ook financiële steun van de Stad Turnhout, de Vlaamse Gemeenschap (departement jeugd en sport), Fortis Foundation, Cera Holding, KIWANIS Turnhout, ROTARY Turnhout, Nationale Loterij, Hart voor Handicap en anonieme sponsors.
Bedankt!

Vind je dit project eveneens waardevol en meer dan de moeite waard om mee op de JAP-kar te springen, neem dan contact:STEUN JAP! JOIN THE TEAM

Graag willen we alle partners bedanken die het mogelijk maken om de HangLoose te realiseren alsook te nuttigen.Mamm'out bouwde het adventure-parcours en leerlingen van SBSO De Driemast (Bijzonder Onderwijs) realiseerden andere werkzaamheden in kader van hun opleiding tot schilder / hout en bouw / groendienst / ... Jongeren met een handicap bouwen voor zinvolle vrije tijdsbesteding voor andere jongeren met een handicap.