Passie

De passie voor adventure-activiteiten en natuurbeleving ...
De passie voor een zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren ...
De passie voor kansen voor jongeren die 'out' staan in onze samenleving ...

Een prima mix voor een unieke werking : JAP adventure is geboren.

Beheerswerken%20uitkijktoren%20004
De start

Eind jaren '90 startten Pieter Sprangers en Ronny Cos vanuit de internaatswerking van het Sint-Jozefcollege in Turnhout met 'P&C-productions', de voorloper van JAP.
Voor de 17-18-jarigen van het internaat betekende P&C een extra mogelijkheid tot zinvolle vrijetijdsbesteding, deels ook buiten de muren van het internaat. Culturele activiteiten, adventureweekends, natuurbeheerswerken, survival ... : een greep uit de toenmalige activiteiten. P&C zorgde voor meer verbondenheid en engagement bij de internaatsjongeren. Verantwoordelijkheid opnemen, mede-beheer, verhalen delen met mekaar ... dat werkt!

Tentenbouw
Het vervolg

Op 25 maart 2000 ontgroeiden we de plaatselijke internaatswerking en richtten we officieel 'JAP vzw' op. De publicatie in het Belgisch staatsblad was enkele dagen later een feit.

Meerdere jongeren engageerden zich om samen met Pieter en Ronny de werking van de vzw vorm te geven.

Op materieel vlak startten we klein. Onze eerste investering was een feit : enkele wasbadjes van de Wibra. Vandaag is JAP een vzw die goed uitgerust is met kwalitatief materiaal. Het resultaat van jarenlang hard werk en goed beheer.

We gingen van start met meerdere adventure- maar ook survivalweekends.

Al snel zetten we de eerste stap naar een heus buitenlands kamp in de Franse Pyreneeën in 2001. Het eerste buitenlandse project in een lange rij van internationale avonturen.

Het jaar erna pakten we meteen uit met een internationale uitwisseling. In Noorwegen verbroederden we met Noorse leeftijdsgenoten en ontdekten we de adembenemende natuur en de warme gastvrijheid van de Noren.

Tientallen internationale projecten volgden de jaren erna : van Siberië tot Marokko!

Steeds weer stonden volgende begrippen voorop : natuurbeleving, verwondering, uitdaging, ontdekking, verhalen, ...

Pyries
Honderden jongeren

Honderden jongeren hebben de afgelopen jaren vorm gegeven aan JAP.

Want zij zijn JAP!

Individuele jongeren maar ook jongeren die deelnamen vanuit een partnerschap dat JAP afsloot met diverse organisaties. Vaak jeugdwelzijnsorganisaties zoals in het bijzonder Cirkant vzw en de gemeenschapsinstelling de Markt uit Mol.

JAP gelooft en investeert ook in partnerschappen waarbij partners mekaars werking versterken. Zo kan JAP een stevig fundament betekenen voor een geëngageerd vrijetijdsbeleid van je organisatie.

Img_7630
De toekomst

JAP is springlevend! We kijken voortdurend naar de toekomst! Er is nog werk genoeg aan de winkel. Vele jongeren zijn zoekend en kunnen via het aanbod van JAP terug stevig grip krijgen op hun vrijetijdsbesteding. Jongeren groeien bij JAP ook door tot monitor. Kansen krijgen en kansen geven, dat werkt!

De toekomst van JAP ontdek je op deze website ...

Pb070053
Ondanks ...

Meer dan 10 jaar werking. Dat betekent talloze anekdotes en beklijvende verhalen.

Die vertellen we je graag aan één van onze beroemde kampvuren.

Eén verhaal willen we je niet onthouden ... Schotland ... onwaarschijnlijk mooie Lochs en Glenns en Bens ... één van onze monitors trok wat hoger de bergen in om naar toilet te gaan ... verdorie ... WC-papier vergeten ... even later komt een bleirend schaap naar beneden gestormd van de berg ... zijn schapen normaal niet wit? Waarom heeft dit schaap een bruine streep op de rug ...

En heel soms hebben we wel eens een tegenslag of pech, zoals te zien is op de foto hiernaast ...

Maar van één ding kan je zeker zijn : ons team van fantastische monitoren staat dag en nacht paraat! En op een brede glimlach bij zowel deelnemers als monitoren kan je eveneens rekenen.

P1290042